Apotheek A15, Gorinchem

 

De locatiekeuze van Apotheek A15 is strategische en centraal gelegen aan rijksweg A15. Dit past in de landelijke trend van centralisatie van specialistische medische faciliteiten. Deze state-of- the-art GMP bereidingsapotheek is de gezamenlijk productiefaciliteit van Erasmus MC Rotterdam, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Radboudumc Nijmegen.

 

Productie apotheek

Apotheek A15 produceert zo’n 500.000 eenheden medicijnen per jaar. In het programma zijn onder andere opgenomen: ca. 2.000 m² cleanrooms, een volwaardig farmaceutisch en microbiologisch laboratorium, professionele ondersteunende faciliteiten, een klimaatkamer voor houdbaarheidsonderzoek en moderne logistieke voorzieningen.

 

Ontwerp en architectuur

De locatie en het productieproces zijn lijdend geweest voor het ontwerp en architectuur van het gebouw. De langwerpig vorm heeft een duidelijke plattegrond waarin alle functies op een logische en functionele wijze een plek hebben. Grote glasvlakken, brede gangen en lange zichtlijnen geven het ontwerp licht en lucht. Het moedigt aan tot ontmoeten en interactie tussen medewerkers. De gladde en vlakke gevels van dit abstracte gebouw verwijzen naar het steriele technologische proces dat zich binnen afspeelt. Functionaliteit en architectuur passen hierdoor naadloos op elkaar.

 

Cleanroom

In de cleanrooms worden de medicijnen geproduceerd. Aan deze ruimten worden zeer hoge eisen gesteld. Eisen voor onder andere: hygiëne, steriele materialen en zuivere lucht. Voor het ontwerp is de ‘doos-in-doos’ methode gebruikt. Dat betekend dat er rondom de cleanrooms ruimte zit. Bij de Apotheek A15 is gekozen om er een omloopgang van te maken, daardoor is er vanuit de cleanroom toch contact met buiten. Boven de cleanrooms is een beloopbaar plafond gemaakt. Het doen van onderhoud en reparaties kan daardoor op een eenvoudige manier. Het beschermde en gecontroleerde klimaat in de cleanrooms blijft hierdoor in tact. De productie kan ongehinderd doorgaan en de hygiëne en veiligheid in de cleanrooms zijn gegarandeerd.

Project

Productieapotheek A15

Locatie

Snelweg A15, Gorichem

BVO

4.300 m²

Rol

Interieurarchitect

Ontwerpperiode

2011

Fase

Voorlopig ontwerp - definitief ontwerp

In opdracht van

EGM architecten, Dordrecht

Categorie
Onderzoek