Herenhuis Willemstad

 

Dit oude herenhuis uit 1806 ligt centraal binnen de vesting van Willemstad. De ligging, het karakteristieke historische pand en de originele elementen zijn doorslaggevend geweest voor de eigenaren. Aan de opdracht alle waardevolle authentieke details te bewaren en te combineren met strakke moderne vormgeving is gehoor gegeven. Binnen zijn de oorspronkelijke elementen gerenoveerd en buiten is een moderne uitbouw geplaatst. Het huis heeft door deze ingrepen, naast sfeer, ook letterlijk licht en lucht gekregen.

 

Authentiek interieur

Het hele pand is aan de binnenkant vernieuwd en gerenoveerd. Tijdens de verbouwing zijn alle later toegevoegde elementen verwijderd zodat vanaf de originele basis opnieuw opgebouwd kon worden. De woonkamer en alkoof zijn teruggebracht naar hun oorspronkelijke hoogte. Het houten plafond van de eetkamer is gerestaureerd. De originele keramische lambrisering in de gang en keuken zijn behouden en geven deze ruimtes hun karakteristieke sfeer. Het verlaagde plafond in de hal is verwijdert, waardoor de lengte benadrukt wordt. Het keukenblok is gesloopt en vervangen door een moderne tijdloze keuken.

 

Een andere belangrijke ingreep is het verplaatsen van de eerste verdiepingstrap. Die is verplaatst van de voorkamer naar de overloop waardoor is er veel meer ruimte en licht is. Nu is de voorkamer weer de mooie statige kamer met zicht op de Voorstraat.

 

Moderne uitbouw

Het verwijderen van het verlaagde plafond in de keuken geeft een mooie hoge ruimte. Door het nieuw ontworpen grote dakraam komt veel natuurlijk daglicht binnen. De eigentijdse vormgeving van de keuken komt ook in de gevel van de uitbreiding terug, die nu bekleed is met natuurzink. Dat sluit goed aan op het stucwerk van de gerenoveerde achtergevel. Hierdoor komt de vormgeving van twee tijdsperioden harmonisch samen.

 

Geschiedenis van de vesting Willemstad

Bewoning van deze plek aan het Hollands Diep gaat vele duizenden jaren terug. Willemstad (oorspronkelijk Ruigenhil) kreeg in 1585 stadsrechten. De stad werd in de jaren daarna uitgebreid naar zijn vorm als zevenpuntige ster met vijf bastions en twee kleine forten. In 1940 speelde de vesting een bescheiden rol in de verdedigingslinie van ons land. De Voorstraat vormt de centrale as binnen deze vesting en is daarmee een prominente en belangrijke straat.

 

Testimonial

Linda Cappetijn heeft de verbouwing van ons hele huis ontworpen en begeleid. Linda denkt met al je wensen mee en let ook de juiste keuze als je een huis uit 1800 gaat verbouwen. Ze heeft ons meegenomen door interieurtrends en ons begeleid naar de optimale mix van oud en eigentijds. Daarnaast heeft het ontworpen lichtplan van Linda ons huis nog meer in het juiste licht gezet.

Linda Cappetijn is je architect voor binnen en buiten.

Project

Verbouw woonhuis

Locatie

Willemstad

BVO

256 m²

Rol

Projectarchitect + interieurarchitect

Ontwerpperiode

2019 - 2020

Fase

Schetsontwerp - Uitvoering

Fotograaf

Jeroen van Dam

Categorie
Wonen