• Foto-nieuw-Cappetijn-woonhuis-Willemstad
  • Collage-bestaand-Cappetijn-woonhuis-Willemstad
  • Collage-nieuw-Cappetijn-woonhuis-Willemstad
Woonhuis Willemstad

 

De opdrachtgevers zijn gevallen voor dit oude huis op deze historische plek vanwege zijn sfeer en aanwezigheid van originele elementen. Aan hun wens de waardevolle authentieke details te behouden en te combineren met strakke moderne vormgeving en comfort is voldaan.

 

Dit oude herenhuis uit 1806 ligt centraal in de vesting van Willemstad. Tijdens deze verbouwing zijn alle elementen verwijderd die in de afgelopen jaren waren toegevoegd en is het vanaf de originele basis opnieuw opgebouwd. Het huis heeft door deze ingrepen naast sfeer ook letterlijk licht en lucht gekregen.

 

Ingrepen in het interieur

Het hele huis is aan de binnenkant vernieuwd. De woonkamer en alkoof zijn teruggebracht naar hun oorspronkelijke hoogte. Waarbij het authentieke 18de -eeuwse moer en kinderbalken plafond weer zichtbaar is geworden. Het houten cassettenplafond van de klassiek eetkamer met kamer en suite-deuren is gerestaureerd. De originele keramische lambrisering in de gang is behouden en geeft deze ruimte een karakteristieke sfeer. Het verlaagde plafond in de hal is verwijderd, waardoor de lengte benadrukt wordt. De oude keukenaanbouw is gesloopt en vervangen met behoud van de antieke blauwe tegelwand.

 

Een andere belangrijke ingreep is het verplaatsen van de eerste verdiepingstrap. Deze is verplaatst van de voorkamer naar de overloop daardoor is er veel meer ruimte en licht op de overloop. De voorkamer is weer de mooie statige kamer met zicht op de Voorstraat.

 

Ingrepen in het exterieur

De nieuwe aanbouw voor de keuken bood de kans om de oude muur te benutten voor een mooi hoog schuin plafond en maakt van de keuken een mooie hoge ruimte. Door het ontwerpen van een groot daklicht heeft deze ruimte veel natuurlijk daglicht. De moderne vormgeving komt ook in de gevel van de keuken terug, die nu bekleed is met natuurzink. Dat sluit goed aan op het stucwerk van de gerenoveerde achtergevel. Hierdoor komt de vormgeving van twee tijdsperioden harmonisch samen.

 

Ligging

Bewoning van deze plek aan het Hollandsch Diep gaat vele duizenden jaren terug. Beroemd is Mannetje van Willemstad zo’n 8000 jaar oud en te bewonderen in het oudheidkundig museum te Leiden. Willemstad (het oorspronkelijke dorp Ruigenhil) kreeg in 1585 stadsrechten. De vestingstad werd in de jaren daarna uitgebreid naar zijn vorm als zevenpuntige ster met vijf bastions en twee kleine forten. In 1940 speelde de vesting een bescheiden rol in de verdedigingslinie van ons land. De Voorstraat vormt de centrale as binnen deze vesting en is daarmee een prominente en belangrijke straat.

 

Testimonial

Linda Cappetijn heeft de verbouwing van ons hele huis ontworpen en begeleid. Linda denkt met al je wensen mee en let ook de juiste keuze als je een huis uit 1800 gaat verbouwen. Ze heeft ons meegenomen door interieurtrends en ons begeleid naar de optimale mix van oud en eigentijds. Daarnaast heeft het ontworpen lichtplan van Linda ons huis nog meer in het juiste licht gezet.

Linda Cappetijn is je architect voor binnen en buiten.

Project

Verbouw woonhuis

Locatie

Willemstad

BVO

256 m²

Rol

Projectarchitect + interieurarchitect

Ontwerpperiode

2019 - 2020

Fase

Schetsontwerp - Uitvoering

Fotograaf

Volgt

Categorie
Wonen