Bioscience Leuven

 

In Heverlee België ligt deelcampus Arenberg III dat onderdeel is van Kasteelpark Arenberg. Hier bevinden zich hoofdzakelijk de studiegroepen Wetenschap en Technologie van de KU Leuven. Op dit terrein wordt de nieuwbouw van Leuven Bioscience Centre het nieuwe onderkomen voor het departement Biologie en het Vlaams Instituut Biotechnologie (VIB).

 

Stedenbouw en campus

Het stedenbouwkundig plan ontwikkeld voor Arenberg III gaat uit van verdichting. Binnen de ring worden percelen met hogere dichtheid afgewisseld met openheid door straten en pleinen. Het aangewezen perceel op deelcampus Arenberg III in combinatie met het programma van eisen voor Leuven Bioscience leidt tot hoogbouw. Waardoor het past in de stedenbouwkundige visie en het zichtbaar is vanuit stad. Samen met de gebouwen Quadrivium en Chem&Tech zal Leuven Bioscience het meest westelijke royale publieke plein vormen.

 

Architectuur

Het gebouw is ontworpen als een geknikte balk op basis van het geoptimaliseerde “driebeuken model”. Het ontwerp heeft één universeel grid waardoor het programma van laboratoria, kantoren en kantoortuinen modulair ingepast kan worden. Dit onderstreept ultieme flexibiliteit.

 

Centraal in het gebouw liggen de personen liften aan vides en een transparante gevel. Hierdoor ontstaat naast een verbinding tussen de wetenschappers en studenten ook een relatie met de rest van de campus. Op de koppen bevinden zich stijgpunten voor goederen die alle laboratoria apart kunnen ontsluiten. Dit leidt tot een plattegrond waarin de balans tussen stijgpunten, scheiding van stromen, geveloriëntatie en de logistieke ordening als één efficiënt geheel samenkomen.

 

Organisatie en logistiek

Het Leuven Bioscience Centre wordt fysiek verbonden met Chem&Tech en Nano Centre. De verborgen plint zal hoofdzakelijk dienen als fietsenstalling voor de studenten van Quadrivium. Laboratoria liggen aan de minder zonnige noordzijde van het gebouw, aan de zuidkant van Leuven Bioscience liggen de kantoren en kantoortuinen.

 

Aan deze gewonnen overheidsprijsvraag is als team (Proof of the sum, SVR-ARCHITECTS, Exilab en Studieburo De Klerck) gewerkt.

Project

Bioscience Leuven

Locatie

Campus Arenberg III, Heverlee, België

BVO

25.500 m²

Rol

Projectarchitect

Ontwerpperiode

2018

In opdracht van

Proof of the sum, Amsterdam

Categorie
Onderwijs, Onderzoek