Multi Purpose Vaccine Production Plant

 

De nieuwbouw voor Multi Purpose Vaccine Production Plant op de campus van het Utrecht Science Park in Bilthoven, is een specifiek cleanroom productiegebouw. Hier worden vaccins en reguliere multiplatforms geproduceerd onder ML-II condities. De inrichting is flexibel en aanpasbaar aan wisselende omstandigheden. Bij pandemieën moeten hier razendsnel voldoende vaccins worden geproduceerd voor de Nederlandse bevolking.

 

Wetenschappelijke precisie

De architectuur maakt het proces waarmee de medicatie wordt geproduceerd tastbaar. De combinatie van de strakke maatvoering met de nauwgezette detaillering weerspiegelt de wetenschappelijke precisie waarmee hier wordt gewerkt. Hoge glasgevels nodigen de buitenwereld uit om een kijkje te nemen in de cleanroom. Dat mag gezien worden!

 

Inzicht door transparantie

Het in alzijdige volume is samengesteld uit eenduidige gevelelementen met een strak ritme. Op essentiële plekken is de gesloten massa als het ware open gesneden. Ter hoogte van de cleanroom maakt de glasgevel het hart van het gebouw van buitenaf zichtbaar, door een volledig transparante dubbele huid gevel. De buitenwereld wordt zo letterlijk uitgenodigd een kijkje te nemen in de keuken van de wetenschap. Dit ‘visueel experience center’ is hét visitekaartje van de faciliteit!
De gesloten gevelelementen hebben een steenachtig karakter. Deze elementen ter plekke van de installatietechnieken zijn specifiek ontworpen, zodat ze dit gebouw een specifieke technische karakter en uitstraling geven dat past bij dit type gebouw.
Het ritmische patroon van gesloten en transparante gevelelementen zijn voorzien van een grafische print. Het motief van de print, een microscopische weergave, vormt samen met de doorlopende belijning een vorm- en sfeerbepalend onderdeel van de architectuur.
De entreehal op de dubbel hoge hoek is uitnodigend, open en transparant naar zijn omgeving. Vanuit deze hal kun je via een transparante wand het primaire proces in de cleanroom bekijken. In deze ruimte staat een organische en ruimtelijke trap die de cleanroom beneden verbindt met het kantoorgebied van de verdieping.

 

Duurzaamheid

In het ontwerp zijn vooraf vastgestelde BREEAM-credits meegenomen, aan de hand waarvan wereldwijd de duurzaamheid van bouwprojecten wordt beoordeeld. Er is gekozen voor hoogwaardige materialen die zich lenen voor herplaatsen, hergebruik of recycling. Elementen zoals geveldelen en inbouwpakketten zijn demontabel en losmaakbaar waardoor ze eenvoudig kunnen worden vervangen.
Duurzaamheid wordt ook letterlijk zichtbaar gemaakt in de vormgeving en situering van het gebouw. Een rij bomen wordt bijvoorbeeld behouden. Ze geven het terrein karakter en dragen niet alleen bij aan de uitstraling van het gebouw, maar ook aan een gunstig klimaat, zowel binnen als buiten. Hun monumentale kruinen filteren overmatig zonlicht en weren het uit de kantoren en slaan stikstof op. Uitkijken op groen werkt bovendien rustgevend. Zo ontstaat er gezonde werkplek in een omgeving die voorbereid is op de toekomst!

Project

Multi Purpose Vaccine Production Plant

Locatie

Utrecht Science Park, Bilthoven

BVO

7.360 m²

Rol

Project architect

Ontwerpperiode

2021

Fase

Voorlopig ontwerp - definitief ontwerp

In opdracht van

KuiperCompagnons, Rotterdam

Categorie
Onderzoek