VU Science Café Amsterdam

 

Het O|2 Labgebouw is het symbool voor samenwerking op het gebied van Humans Health and Life Sciences van VU, VUmc en UvA. De functies Science Café, Eat, Meat Work enPoP-uP ruimte zijn toegevoegd aan de begane grond. Met respect voor de architectuur, vormentaal en materiaalgebruik van het Labgebouw is een modern en uitnodigend plaza ontworpen. Door deze nieuwe functies op een losse en transparante manier een plek te geven in de publieke plint is er ruimte voor eigenheid van de afzonderlijke functies.

 

Science Café op de Zuid-as

Vanaf de Zuid-as stap je direct het Science Café binnen. Op deze manier laat het internationale instituut zien dat het een open en gastvrije organisatie is. Het nodigt onderzoekers, medewerkers, overheid en bedrijfsleven uit om in gezamenlijkheid te werken aan kennisuitwisseling, samenwerking en kruisbestuiving binnen de wetenschap. Vanaf nu is dit hét podium voor dit topwetenschappelijk onderzoek.

 

De inrichting van het Science Café heeft een warme sfeer door het gebruik van houten meubels, ronde vormen, geweven stoffen en elementen die een knipoog geven naar onderzoek. Het is de aangewezen plek om te borrelen en een gezond hapje te nuttigen buiten de lab omgeving van alle dag.

 

Inventief ontwerp

Door inventief ontwerpen is de benodigde techniek en functionaliteit slim weggewerkt in het interieur. Zo zit de ventilatie verstopt in een verlaagd IPad-achtig plafondelement dat licht geeft. De toiletten, spoelruimte en keukenfuncties e.d. zijn geïntegreerd in een met eikenhout bekleed doosje, waarvoor de stralend witte bar staat.

 

Met verschillende vloerkleden en zitconcepten is er ruimte gecreëerd voor elke gewenste ontmoeting; van beschut loungen tot hoog zitten met optimaal uitzicht over de campus.

 

Informele plek voor interactie en kennisdeling

Lab gebruikers mogen op hun werkplekken niet eten en drinken. Eat, Meat Work is ontwikkeld voor juist deze functie maar biedt veel meer. Het is bij uitstek dé informele plek voor interactie en kennisuitwisseling. Deze inspirerende en fijne plek is eenvoudig bereikbaar vanuit de centrale hal, het auditorium en liftkern. Deze ruimte heeft de sfeer van de terrassen maar biedt echt de mogelijkheid om in groepen samen te zitten. Een plek buiten de labomgeving om nog even te blijven hangen.

 

Aan de centrale hal ligt de PoP uP ruimte die gebruikt wordt voor allerhande gelegenheden. Een ruimte die, zoals de naam al doet vermoeden, kan transformeren naar de wensen van de gebruikers van het gebouw. Van instructieruimte, presentatieruimte tot garderobe.

Project

Invulling begane grond VU O|2 gebouw met o.a. Science Café

Locatie

VU Campus, Zuid-as, Amsterdam

BVO

600 m²

Rol

Architect en interieurarchitect

Ontwerpperiode

2016 - 2017

Fase

schetsontwerp - uitvoering

In samenwerking met

NewJoy Concepts, Nieuwegein

Fotograaf

Jeroen van Dam

Categorie
Onderzoek, Overig, Werken