Het Flevoziekenhuis in Almere is ambitieus en wil in de toekomst de allerbeste medische zorg blijven verlenen. Daarom is besloten om het OK-complex te vernieuwen en een extra MRI-ruimte te realiseren. Dat betekend een forse ingreep in het hart van het ziekenhuis.

 

Het is van belang dat bestaande een nieuwe gebouwen naadloos op elkaar aansluiten. Het resultaat is één nieuw OK-complex waarbij perfect op elkaar afgestemde processen en een heldere oriëntatie voor patiënten en artsen is gerealiseerd.

 

Complexe puzzel

De ruimte is gevonden door in een bestaande patio te bouwen. Architectonisch niet bijzonder maar qua ruimte en functionaliteit zeker enorme uitdaging. Samenwerking met de artsen en verpleegkundigen zijn in deze omgeving van essentieel belang. Er is een kartonnen 1-op-1 mock-up van een OK gebouwd, zodat de specialisten de dimensies van de ruimtes en de posities van de apparatuur konden beoordelen. Een verhelderende lowtech aanloop naar een hightech resultaat!

 

Vloeiende processen

Op de begane grond ligt de afdeling radiologie met de nieuwe MRI-scanner. Op de ‘ingebouwde’ eerste verdieping sluiten de vier nieuwe OK’s (met daarboven de techniekruimte) aan op de bestaande OK’s. De nieuwe OK’s zijn direct gekoppeld aan de Centrale Sterilisatie Afdeling en aan het magazijn. Per operatie wordt aangeleverd wat nodig is en alle werkprocessen zijn uiterst efficiënt ingericht. De twee hoofdstromen zijn volledig gescheiden: de patiënten die zoals dat heet ‘vuil’ binnenkomen aan de ene kant en de schone steriele processen, tijdens en na de operatie, aan de andere kant.

 

OK complex

Twee OK’s in het bestaande gebouw zijn omgebouwd tot ‘high turnover’ OK’s voor snelle, planbare poliklinische ingrepen. Deze hyperefficiënte OK’s hebben nu een eigen ontvangst- en voorbereidingsruimte. Na deze verbouwing is het Flevoziekenhuis weer helemaal klaar voor complexe operaties en kan het flexibel inspelen op de snel veranderende zorgvraag.

Project

OK-complex en MRI Flevoziekenhuis

Locatie

Almere

BVO

3.135 m² (2.175 m² nieuwbouw en 960 m² renovatie)

Rol

Architect

Ontwerpperiode

2017 - 2018

Fase

Schetsontwerp - bouwaanvraag

In opdracht van

Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw, Arnhem

Fotograaf

Hanne van der Woude

Categorie
Zorg