Openslaande deuren in een bovenwoning in Rotterdam

Bovenwoning Rotterdam

Al jaren droomt mijn opdrachtgever van een openslaande deuren in de keuken van haar bovenwoning. Voor een verbouwing bij de buren was een bouwkraan nodig en was er plots dé kans om deze wens betaalbaar te realiseren.

Locatie Rotterdam 

Ruim 20 jaar geleden, in een totaal verloederde buurt, kocht ze een bovenwoning in wooncomplex De Loper in Rotterdam. Naar een ontwerp van Hulshof architecten zijn een aantal bestaande gebouwen omgebouwd tot cascowoningen. Door het verplaatsen van de hoofdentree en het slim concentreren en ordenen van woonruimten is meer kwaliteit en veiligheid ontstaan. Naast de verbeterde ingrepen, was het de grote open, zelf indeelbare, ruimte die deze locatie aantrekkelijk maakte. Als vrije denker, maker, kunstenaar en dochter van een bekende Rotterdamse architect, altijd op zoek naar mogelijkheden. Juist daarom trok de vrijheid van dit woongebouw, al was de aankoop een gok.

Openslaande deuren

Het oude keukenraam is vervangen door een grote nieuwe pui met openslaande deuren. Door de gebruiksvrijheid van het complex en in de woning is het aanpassen van installatie gelukt. De openslaande deuren zijn een goede en waardevolle toevoeging aan het woongenot.

 

Aan elke bouwkundige ingreep in een bestaande woning gaan veel keuzes vooraf, die zich niet altijd in een lineaire lijn laten oplossen. Het is eerder een schuifplaatje. Inpandig waren er nogal wat aanpassingen met diverse beperkingen, ondanks dat ik bij de inrichting steeds rekening hield met ooit openslaande deuren. Behalve over ‘mooi ontwerp’ gaat architectuur ook over ‘praktisch’. In een goede samenwerking met Linda kon ik deze keuzes in een logische volgorde zetten. Door het medegebruik van de bouwkraan kwam alles in een stroomversnelling. Dankzij slagvaardig optreden van Linda konden we het ontwerp- en denkproces op tijd afronden om in te passen in de tijdlijn van de aannemer. Het was een fijne samenwerking.

Arja Hoogstad

 

Tags: