Foto-nieuwe-website

Architectuur, een toegepaste kunstvorm

Een architect of architecte (Grieks: architektón: bouwmeester; archi: opper, tektón: bouwer) is een ontwerper van gebouwen, die dit ontwerp visualiseert (op tekening zet) en de verwerkelijking van dit concept technisch en administratief begeleidt.

Een architect ontwerpt gebouwen (woningen, kantoren, fabrieken, kerken, sportcentra en dergelijke). Vroeger werd zo’n persoon een bouwmeester genoemd. Hiermee bedrijft een architect architectuur, een toegepaste kunstvorm.

Een architectenbureau is een bouwkundig bureau dat door een of meer architecten wordt geleid. De hoofddoelstelling van een architectenbureau is het ontwerpen van gebouwen en daaraan gerelateerde zaken. Het komt veelvuldig voor dat architectenbureaus zich als multidisciplinair ontwerpbedrijf profileren en naast gebouwen ook ontwerpen maken voor bijvoorbeeld kunstwerken (viaducten, bruggen), stedenbouw, gebruiksvoorwerpen (servies, meubilair), grafische vormgeving.

De omvang van een architectenbureau kan variëren van één zelfstandig praktiserend architect tot een internationaal opererend bureau met vestigingen in meerdere landen en met honderden werknemers. (Wikipedia)

Daar sta je dan als net afgestudeerd architect met je passie en diploma’s aan het begin van de economische crisis. In 2009 ben ik gestart met architectenbureau CAPPETIJN, maar lukt wat ik in mijn hoofd heb? Alles wat ik doe past in het kader van de omschreven definitie van mijn vak. Op zowel de kunstacademie als op de academie van bouwkunst paste ik al niet altijd binnen de structuur. Dus waarom zou dit voor mijn bureau hierop uitzondering zijn?

Midden tussen de problemen liggen kansen (Albert Einstein)

Mijn bureau heeft inmiddels vorm gekregen; ik ben architect, maar mijn bureau is alles behalve een traditioneel architectenbureau. Middels deze nieuwe website deel ik met trots mijn expertise en werk. Soms ben ik een jaar of langer bezig aan een groot project in opdracht van een toonaangevende bureau of werk ik alleen aan een kleinschalig project. De mix maakt het interessant voor mij, maar altijd samen met een eindgebruiker. Daar haal ik mijn inspiratie uit.

Tags: