Verbouw appartement Nieuwe Boschstraat Breda

Nieuwe Boschstraat, Breda


SO-UV

Architectenbureau CAPPETIJN

Ontwerp 2018 | oplevering 2019

Projectarchitect

project

locatie

bvo

fase

buro

periode

rol

Verbouw appartement Breda

 

De Nederlandse regering heft in 1868 de vesting Breda op. De ontmanteling van de vesting start met het slopen van stadspoorten zoals de Boschpoort. Straten als de Nieuwe Boschstraat worden aangelegd en de vrijgekomen vestinggronden als kavels verkocht. Het pand aan de Nieuwe Boschstraat 29 dateert uit 1897 en ligt op deze oude vestinggrond binnen de oude stadsgrenzen.

 

Het bovenste appartement heeft vanaf de slaapkamers zicht op deze straat en het woongedeelte kijkt uit op omsloten achtertuinen. Door zijn ruimtelijke ligging heeft dit besloten appartement verborgen potenties.

Door de juist ingrepen krijgt dit appartement toegevoegde waarde. Als eerste zijn de woonkamer en de badkamer weer in de juiste verhouding terug gebracht. De zoldervloer in de vergrootte woonkamer is tot de nok verwijdert. Door het maken van ruimte hoge vensters is de eerder aan het zicht onttrokken Grote Kerk van Breda zichtbaar geworden vanaf de bank.

 

Door de extra lichtinval overdag en goede verlichting in de avond is deze ruimte getransformeerd tot een prachtige ruimtelijke plek met zicht op de stad.


De opdrachtgever is werkzaam Agile Change Agent en probeert teams behendig en lenig te laten samenwerken. De apen vertellen voor haar daarmee haar persoonlijke verhaal.

Fotograaf:  foto’s volgen